Project Description

Ruinekerk Bergen

Ruinekerk Bergen

Raadhuisstraat 1, Bergen

Toen, nu & toekomst

Wist je dat Bergen een echt Mirakel heeft gekend? Dit wonder vond plaats in 1422 in de dorpskerk die stond op de plek van de huidige Ruïnekerk. Zeewater zou veranderd zijn in het bloed van Christus. Als gevolg hiervan veranderde Bergen in een bedevaartsoort en werd de dorpskerk vervangen door een driebeukige hallenkerk, destijds een van de grootste kerken van Holland. De naam Ruïnekerk ontstond na 1573 toen de kerk door de geuzen werd geplunderd en in brand gestoken. De kerk heeft het ook na de Tachtigjarige Oorlog nog vaak zwaar te voorduren gehad, maar werd ook meerdere malen (deels) gerestaureerd. Mede dankzij bijdragen van de provincie Noord-Holland zijn de reparaties aan de buitenmuren dit jaar afgerond en zorgen deze ervoor dat de Ruïnekerk nog steeds het stralende middelpunt van Bergen is.

Programma

Connecting belevenis

In kerken komen we samen, wordt er gepreekt en gezongen, gebeden en gevierd. De manier waarop we dit doen verandert echter met de tijd. Probeer zelf oude technieken in nieuwe jasjes uit: schuif aan in het Lettercafé voor een workshop kalligraferen en handlettering. Verwonder je over de expositie ‘Tools of belief’ van Anoushka van Velzen en zing liedjes op maat met de zangeres. Maar let op wat je zegt… voor je het weet zie je jouw spreuken terug in mooie gedichten en versjes.

En verder

Laat je verrassen door het verhaal achter het klokkenspel of kom meer te weten over het prachtige kerkorgel tijdens de rondleidingen door de Ruïnekerk.

ruit-tijd