Project Description

Ringerskwartier

Ringersfabriek Alkmaar

Noorderkade 100-157, Alkmaar

Toen, nu & toekomst

Beeldbepalend voor het centrum van Alkmaar: de Ringersfabriek aan de Noorderkade. Dit industriële monument werd gebouwd in 1920 naar een ontwerp van vader Ringers. In het robuust bakstenen bedrijfspand met betonnen details vestigde de broers Hendrik en Theo Ringers hun ‘fabriek van fijne chocolade en bonbons’. Een bedrijf dat in de jaren 50 meer dan 1500 soorten bonbons produceerde! De concurrentie van goedkopere massaproductie betekende in 1972 het einde van de chocoladefabriek. Meubelhandel Klercq nam de fabriek over en gaf het een omhulsel van aluminium platen. De provincie vindt het belangrijk dat industrieel erfgoed in ere wordt hersteld. Inmiddels is het gebouw weer ‘uitgepakt’ en is de renovatie gestart. Vanaf 2018 vult de zoete geur van gebrande cacao de fabriekshallen weer, maar jij kunt je nu al even onderdompelen in de wereld van chocola!

Programma

Food belevenis

We eten het liefst met al onze zintuigen: het gevoel, het plaatje, de geur, de smaak, zelfs de klank speelt een rol bij eten. Ringersfabriek biedt een eetbelevenis met verhalen uit het verleden. Kom experimenteren met chocolade, eet op de maat van de muziek, speel food memory of haal een chocoladetatoeage.

 

En verder

Let op dorpsomroeper Jan Geert de Eerste, hij vertelt je vandaag precies wat er in de Ringersfabriek te doen is en waar je wanneer moet zijn. Onder andere unieke rondleidingen door het gebouw en beoefenen van oude ambachten op de historische markt.

ruit-tijd