Project Description

Muziekcentrum van de Omroep

Muziekcentrum van de omroep

Heuvellaan 33, Hilversum

Oude omroeptijden herleven in dit bijzonder muzikale complex. Een lust voor oog en oor waar sinds 1929 muziek wordt gemaakt voor de producties van verschillende publieke omroepen. Sinds 1995 draagt het studiocomplex de naam Muziekcentrum van de Omroep en huisvest het o.a. het Radio Filharmonisch Orkest, het Groot Omroepkoor en het Metropole Orkest. Mede door bijdragen van provincie Noord-Holland werd de oudste radiostudio, Studio 2, gerestaureerd en teruggebracht in originele staat. In studio 1 staat sinds deze zomer hét pronkstuk van het MCO: het geheel gerestaureerde Pierre Palla Concertorgel. Alhoewel het orgel nog niet bespeelbaar is, kun je dit grootste, originele theaterorgel van Nederland al wel komen bewonderen.

Programma

Soundscape
Leer hoe een orgel werkt
Orgelbouwer aan het woord
10.15 en 12.15 rondleiding in MCO aanmelden via: receptie@mco.nl
11.00, 13.00 en 16.00 uur rondleiding Pierre Palla orgel* aanmelden via: receptie@mco.nl
14.00 uur in Studio 1: concert Jong Metropole
* NB: voor een bezoek aan het orgelhuis moet men een trap op, de overige items zijn begane grond.

TRENDLEZING
15.00 – 16.00 uur Studio 2:

‘Het nieuwe kerken’ door trendwatcher Jeanneke Scholtens
Ga mee op zoek naar nieuwe rituelen en de toekomst van de kerk

Open Monumentendag 2018 staat in het teken van ‘In Europa’. Toekomst van Toen, dat dit jaar in vier kerken en een pop-up kerk plaatsvindt, speelt hierop in met het thema ‘nieuwe rituelen’. Als er één monument is dat je overal in Europa tegenkomt is het wel de kerk. In kerken komen mensen samen, wordt gepreekt en gezongen, gebeden en gevierd, getrouwd en gerouwd: rituelen om ons te binden en te borgen.

Maar tijden veranderen. Voor het eerst is het zover: Nederland telt meer ongelovigen dan gelovigen. Hoe ziet de toekomst van de kerk eruit in een veranderende samenleving, waar secularisatie en multireligieus naast elkaar bestaan? In tijden van nieuwe rituelen, nieuwe vormen van zingeving en de herbestemming van kerkgebouwen?

Trendwatcher Jeanneke Scholtens neemt je mee in de trendpresentatie Het Nieuwe Kerken. Digitale kerken, legokerken en zelfs het vereren van spaghetti komt voorbij, om uiteindelijk de spannende vraag te proberen te beantwoorden: is er toekomst voor de kerk als de ongelovigen de gelovigen inhalen? En natuurlijk mag jij ook meedenken! Na de presentatie is er tijd voor reacties en ideeën.

 Gratis toegang
Aanmelding via: kim@burozorro.nl