Project Description

Museummolen Schermerhorn

Museummolen Schermerhorn

Noordervaart 2, Schermerhorn

Toen, nu & toekomst

Je ziet deze oer-Hollandse iconen al van verre staan! Het zijn de drie bekendste molens van het Schermer Molencomplex, waarvan de middelste is ingericht als Museummolen. De Schermerpolder, waar deze molens staan, was tot aan 1633 een meer van ruim vier meter diep. Tussen 1633 en 1635 werd dit meer drooggemalen door tweeënvijftig poldermolens. Een uniek staaltje watermanagement uit de Gouden Eeuw die het beschermen waard is. Daarom draagt de provincie bij aan de bescherming van de Noord-Hollandsche Molens. Deze Museummolen is één van de overgebleven poldermolens en je kunt hem van onder tot boven bezichtigen. En nu na 400 jaar werkt hij nog steeds!

Programma

Water belevenis

Water is natuurlijk een eerste levensbehoefte, maar water kan ook onze vijand zijn. Daarom bouwen we dijken en molens ter bescherming van onszelf. Met water kunnen we ons ook uitstekend vermaken. Kom experimenteren in het mobiele Waterlab en ervaar de kracht van water. Voor jong en oud met verhalen over de drooglegging en de rol van de molens.

En verder

Neem een kijkje bij de fotopresentatie die goed laat zien hoe de molens de afgelopen jaren zijn gerenoveerd. De Museummolen is tijdens Open Monumentendag gratis toegankelijk.

ruit-tijd