Project Description

Cultuurkoepel Heerhugowaard

Cultuurkoepel Heiloo

Kennemerstraatweg 464, Heiloo

Toen, nu & toekomst

Vanaf de A9 en vanuit de trein is hij niet te missen: de Cultuurkoepel domineert het landschap tussen Uitgeest en Alkmaar. In 1940 opende de katholieke psychiatrische inrichting van de congregatie Broeders van Onze Lieve Vrouw van Lourdes, inclusief de Willibrordus Kapel, haar deuren. Op het terrein wordt ook nu nog verpleging en verzorging geboden aan psychiatrische cliënten, maar daarnaast zijn in het voormalig hoofdgebouw honderd bedrijven gevestigd. De Willibrordus Kapel staat tegenwoordig bekend als Cultuurkoepel en de imposante zaal is het podium voor muziek, literatuur, theater, dans en beeldende kunst. Een goed voorbeeld van een geslaagde herbestemming van een monument.

Programma

Robot belevenis

De Cultuurkoepel brengt tijdens Toekomst van Toen technologie en biologie samen. De verhouding tussen mens en techniek is door de eeuwen heen altijd spannend geweest. Van elektroshocktherapie in de kelder van Willibrordus, het tegenwoordige depot van Museum Dolhuys in Haarlem, tot een Meet & Greet met humanoid Robot Nao in de Cultuurkoepel. Nao stelt je vragen over het monument. Vind jij de antwoorden terug?

En verder

Wanneer je in de Cultuurkoepel bent, mag je de veertien muurschilderingen van Thé Lau over de kruisweg van Jezus niet missen. Uitgebreid stilstaan bij het prachtige glas-in-lood doe je met een audiotour, maar ook de rondleiders kunnen je hier alles over vertellen. De cliënten van GGZ Noord-Holland-Noord maken in de Keuken met Karakter iets lekkers voor je klaar terwijl je geniet van het orgelspel. Je komt hier tijd te kort, want ook op landgoed Willibrordus is er vandaag veel te doen.